Tuesday, December 11, 2007

BAKED CARAMEL PUDDING




Kali ini i buat yang bakar dalam oven.. i rasa lagi sedap dan lembut...

BAKED CARAMEL PUDDING

Bahan-bahan ( 5 cup ) ;

Caramel

30g gula
30cc(ml) + 1 sb air

Kastad

400cc(ml) susu segar
60g gula
3 biji telur
beberapa titik esen vanila

Cara-cara nya;

Karamel: Masukkan gula dan 30cc air ke dalam periuk. Panaskan sehingga perang. Kemudian tambahkan 1 sudu air. Kemudian masukkan ke dalam pudding cup.

Kastad: Dalam mangkuk pula, masukkan telur dan kacau. Dalam periuk pula, letak gula, susu dan esen vanila. Panaskan sehingga jadi lebih kurang warna kulit manusia. Kemudian letak susu tadi ke dalam mangkuk telur dan kacau. Pindahkan pula ke dalam mangkuk lain untuk jadi lebih lembut dan mengurangkan buih Masukkan sebatian tadi ke dalam pudding cup. Masak dengan oven selama 30-35 minit dgn suhu 160C. Dalam dulang oven perlulah dimasukkan air suam. Gambar di atas adalah chocolate pudding (hanya campur chocolate yang telah dicairkan dan gaul di dalam kastad dan bakar). Siap

0 comments: