Friday, February 1, 2008

SZECHUAN CHICKEN


ni ambik resepi dari blog jun.. blog dia ni kan byk betul idea2 masakan ... yang mmg best... ni yang yat try satu...jom masak.

SZECHUAN CHICKEN

2 dada ayam-potong kecil2
2 in halia-hiris nipis
2 ulas bawang putih-cincang
1 biji bawang merah- hiris
1 biji cili merah-hiris
4 biji cili kering-potong2
2 daun bawang-potong 1 in panjang

bahan perap:-A

1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh pepper
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar 'apple cider vinegar'

bahan perasa:-B


1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh pepper
2 sudu besar soya sos
sedikit apple cider vinegar/sos worchestersire
Cara-caranya;
ayam tadi perap ngan bahan A n biar selama 30min. goreng n ketepikan.tinggalkan 2 sudu besar minyak, tumis n masukkan semua bahan yg lain n masak hingga wangi n keperangan. masukkan ayam n bahan B. kacau rata, angkat n hidangkan.

2 comments:

SA said...

rasa masam-masam sikit ke sos szechuan ni princess ?

princessharyati said...

sitiazma.. sweet n sour mcm tu rasanya.. try lerr..