Thursday, January 22, 2009

SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS



ini resepi nor tahun lepas dia yang bagi...yatt buat lagi tapi kali ini yatt goreng dulu ikan bilis ... lauk untuk membuka selera makan.

SAMBAI TEMPOYAK IKAN BILIS

Bahan-bahannya;

1 cawan ikan bilis di goreng terlebih dahulu
4 sudu besar tempoyak
3 biji cili merah di blend
3 biji cili api merah di blend
belacan
garam
gula

Cara-caranya;

Masukkan sedikit minyak sahaja tumis cili besar, cili api, belacan sehingga masak, masukkan ikan bilis, masak seketika, masukkan tempoyak garam dan gula, terus angkat. siap, boleh prepare banyak2 boleh di simpan lama2 di dalam peti ais

8 comments:

Aymy with love said...

Salam.. aduh kak yatt.. tempoyak la pulak.. mana dapat stok tempoyak.. aymy pakai tempoyak jimat2 jer.. hahaha.. takut abih stok.. wakaka..

Hani said...

Yatt, selera kita serupa :D
I pun buat sambal ni semalam. sedap!!
makan nasi putih dengan sambal ni saja for dinner semalam. ahahaha
mmg ada erk resipi ni?? I pakai hentam jer buat. ikan bilis jer letak sikit sbb stok dah nak habis. terpaksa la kena catu. hihi

princessharyati said...

aymy- wow duk aus. best tak?.. yatt pun jimat2 tempayak pastu kebetulan kat sini ada asian food dr 3 negara(viet, thailand, china) so tak risau lagi nak dapat tempoyak..
hani-kita serupa kikkiiii.. mmg lah resepi hentam2 ni tapi membuka selera.. i ikan bilis bawa dr mlysia 8kg.. believed?...

Hani said...

mmg believed sangat2. I klu balik Malaysia shopping kat Tesco saja pun dekat 2 troli besar tu.... tak campur ikan kering ikan bilis dari Tanjung Dawai lagi tu... hihihi
you gi sana bawa kontena ka?
I kena bawak sendiri. tu yg selalu balik summer, baju sikit jer bawak. beli kat pasar malam punya pakai. nak balik sini, bagi orang ataupun buang ajer. space semua untuk makanan jer...

princessharyati said...

hani-jangan sebut pasai tanjung dawai..belancan , sotong kering n royak pes dia ulamak mmg the best!.. pastu behenti kete tepi kedai kt area tu pekena laksa dan cucuq udang.....uuuhhssss
u taw tak, i punya beg besar penuh dengan makanan, hilang masa nak mai sini ... byk brg made in T.D ler ..giller sedihh....gula greyak pun ada..

Jiya said...

tak leh tahan dgr ingredient belacan tu... akekeke! tapi kiter tak reti makan tempoyak. kalo durian reti ler.. kakakaka! kat fin ada durian ker kak?? hehehe

yann said...

ya ampun yatt.. hang bawak ikan bilis sampai 8kg.. cam nk wat niaga lorr.. yann bawak 2 kg pun macam sempot jew.. muahahaha
sib baik bwk 4 botol kicap kipas udang lepas.. ader ke patut derang kater arak..hampehh!!

princessharyati said...

jiya durian n tempoyak adik beradik...hang buh yek durian dlm resepi k.yatt ni...nnti hang mkn king sebelah pun hang lupa sendukan nasi..haaaaaaaa
yann-yat ni ada kirim brg by kontena so adalah bawa byk gak brg kering termasuk cili kering 5kg haa bayangkan..