Thursday, February 5, 2009

SEAWEED CHICKEN RAUMA (JAPANESE FOOD)





nak buat ni kene ambil masa tapi hasilnya..yummie.. my hus yang tak makan seaweed terus makan sekali, the best part .. my hus tak makan sayur... kiki.. so dengan keharuman ayam ni membuatkan kitaorag makan ayam ni ratah gitu je... ini japanese food

SEAWEED CHICKEN RAUMA ( japanese food )

Bahan-bahan;

4 ketul ayam
4 sudu besar kikkoman all purpose soy
1 1/2 sudu besar cuka
1 sudu kecil gula
sedikit garam
3 sudu tepung jagung
black pepper
seaweed

Cara-caranya;

peram ayam bersama cuka, soy dan gula selama setengah jam (30 minit) kemudian masukkan garam . satukan tepung, black pepper dan seaweed yang di gunting halus. Golekkan ayam di dalam tepung dan goreng ayam sehingga masak. Than balutlah bersama seaweed semasa ayam tu masih panas2 lagi . yatt letak version ayam yang dah balut dan satu lagi tanpa seaweed still sedap sebab ada seaweed.

3 comments:

halen said...

ermm..nampak sedap. nk kena cari seaweed la pasni. mana la nk cr erkkk..

Jiya said...

nak drumstickkkkk!!! hehehehehe!

princessharyati said...

halen- cari kt pasaraya bahagian western food or japanese glosary mesti ada..kat finland byk stok seaweed
jiya-ok jiya tulang drumstick utk jiya satu..!!! siap..!!