Wednesday, April 29, 2009

LAKSA JOHOR

ini menu untuk ari isnin ari tu... teringin dah lama nak makan laksa johor ini. rujukan resepi dari k.zai dan ain . Sembang dengan ain pasal laksa johor ini.. ain cakap secret resepi untuk sedapkan kuah laksa ini mesti guna ikan masin kurau... tapi apakan daya kat sini cuma ada ikan salmon masin je yang ada haaa.... so lain kali yatt buat version letak ikan masin kurau tu ye ain..

psssttt pssttt ain jangan pecah rahsia yang pasal soalan bodoh yatt tu taw malu!!!!

Laksa Johor



Bahan-bahan :

2 kotak spaghetti
air secukup nya
sedikit garam
sedikit minyak or mangerin (utk mengelak dr melekat)

Cara:

Panaskan air dalam periuk + sedikit garam , minyak dan masukkan spaghetti dan biarkan kembang. Bila dah kembang toskan airnya.

Bahan kuah:

5 ekor ikan kembung/selar/700gm ikan tenggiri- di rebus dan buang tulang
200 gm udang hidup- buang kulit dan direbus
udang kering- rm2.00
50 gm serbuk kari/agak2 kesesuaian rasa
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
2 sudu ketumbar
1 inchi kunyit
1 inchi halia
1 inchi lengkuas
4 batang serai
5 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
sepotong belacan
2 biji buah keras
4 cawan santan (2 cawan cair/2 cawan pekat) or 2 kotak santan kotak (campur dgn air rebusan ikan)
10 tangkai cili kering/ikut kesesuaian rasa
2 sudu besar kerisik
sedikit minyak utk menumis
sedikit asam gelugor
garam secukup rasa

Bahan-bahan ulam:

2 btg timun - dibuang empulur dan dimayang bulat
kacang panjang- jika suka
250 gm taugeh- kalau suka tak perlu dicelur
daun kesum - dihiris
sedikit daun selasih - dihiris
limau kasturi

Sambal belacan;

cili padi,belacan,garam ditumbuk dan dicampur dgn sedikit air

Cara:

Ikan,udang direbus berasingan kemudian dimesin- airnya disimpan utk dicampur dgn kuah. Rendam cili kering dlm air panashingga kembang dan dikisar berasingan. jintan manis dan putih, ketumbar, bwg putih, bwg merah, udang kering, serai, buah keras, belacan, kunyit, lengkuas, halia dikisar halus. Panaskan sedikit minyak untuk menumis cili kering kisar dan bahan2 lain yg dikisar hingga wangi, masukan serbuk kari sehingga naik baunya .Masukkan isi ikan dan isi udang yg dikisar dan gaul rata, kemudian tuangkan santan, kerisik, asam gelugor dan garam. Kacau hingga mendidih dan pekat dan naik minyak. Sebelum dihidangkan, hias spaghetti dgn ulaman. Hidang bersama kuahnya. Selamat mencuba...

2 comments:

ain said...

tu diaaa...mengalahkan org johor yg buat!!

kucingorengemok said...

ooo menggoda!