Friday, April 3, 2009

SUSHI in finland




sushi senang dan mudah...

Bahan-bahan
sea weed
1 mangkuk besar nasi lembut dan panas
1 sudu besar cuka makan
1 sudu besar gula
secubit garam

untuk inti;

telur dadar (nipis)
timun (di buang pulun tengah)

Cara-cara;

campurkan cuka, gula, garam ke dalam nasi dan gaul rata. Yatt guna baking paper je, letak inti.
start gulung
basah kan skit hujung sea weed dan gulung habis
proses yang sama , letak nasi dulu, sea weed, inti dan gulung akhir roll dengan bijan yang telah di goreng tanpa minyak.

8 comments:

Jasmeen said...

sishi ni mmg paberet my family...memula dulu, dorg sumer x lalu mkn..tp bila selalu sgt tgk akak mkn...pelan2 hubby ikut, pastu along...skrg adik plak...siap cecah kicap jepun tu...hehehhe...

CT Delima said...

kalau tgk kat supermaket..macam geram jer nak beli..tapi kalau buat sendiri kita sorang jer yang makan :-)mcmana tu erk,nak suh yatt buat banyak2 lah..ct mintak sikit hahaha

Suzi said...

sedapnya...teringinlah pulak nak makan sushi bila tengok sushi yatt ni...esok blh cari bahan...

are said...

teliurlah tgk sushi yatt...lama dh x buat...

princessharyati said...

jasmeen- betul tu mkn dgn kicap jepun yummie

CT-beli jek lah kalu mcm tu kalu buat nnti ruji .. tapi beli pun mahal kan..

suzi- ingin tu kene buat yatt guna bahan simple jek.. ptg nnti cari smoke salmon .. mkn dgn sushi heheh

are- hehe malu ni org jepun tgk sushi finland yg ala-ala gitu hehhe

ain said...

wow yatt...bila tengok sushi ni teringat anak yg kat N9..suka gak mkn sushi. x pernah buat pun..main beli je.

ima said...

bila tengok terliur...tapi bila beli semuanya tak boleh makan...hehehe

Jiya said...

kat atas tu cam ubat gigi jek. akekekekekekkee!